Geometrijska distribucija je definisana funkcijom
P(X=x) = (1 - p)(x-1)p
Da bi distribucija bila geometrijska, moraju biti ispunjeni sljedeći uslovi:
- eksperimenti moraju biti nezavisni;
- ishod svakog eksperimenta je ili uspjeh ili neuspjeh i
- vjerovatnoća uspjeha u svakom eksperimentu je ista.
Primjer: Bacanje novčića
Kolika je vjerovatnoća da će novčić pasti na pismo iz 5. pokušaja?
Odgovor: U ovom primjeru, A je događaj "novčić je pao na pismo", a P(A) = p. Vjerovatnoća da će se dogoditi događaj B "novčić je pao na glavu" izražena je kao P(B) = 1-p, gdje je 0 < p < 1.
Pod ovim pretpostavkama, vrijednost slučajne varijable X se dobija kao broj neuspjelih pokušaja + 1 (jer se računa i "uspjeh"). Budući da je svaki eksperiment nezavisan događaj, vjerovatnoća da će se događaj A dogoditi u i-tom eksperimentu dobija se kao proizvod vjerovatnoće da će se događaj B dogoditi u prethodnih i-1 pokušaja i vjerovatnoće da će se događaj A dogoditi.
P1 = p
P2 = (1-p)p
P3 = (1-p)2p
P4 = (1-p)3p
P5 = (1-p)4p
Budući da je vjerovatnoća da se dobije pismo na fer novčiću 0,5, dobijamo
P(A) = 0,54 * 0,5 = 0,03125, ili 3,13%
Geometrijska distribucija se može grafički predstaviti histogramom.

Distribucija se naziva geometrijskom jer vjerovatnoće opadaju u geometrijskoj progresiji.
Kumulativne vjerovatnoće geometrijske distribucije izračunavaju se formulom
P(X ≤ x) = 1 - (1 - p)x
ili
P(X > x) = (1 - p)x
Primjer: Autostoper
Pretpostavimo da samo 1% vozača stane da pokupi autostopera. Petar stoji na cesti i pruža prst. Kolika je vjerovatnoća da će ga proći najmanje 7 automobila prije nego što ga neko zaustavi i pokupi?
Odgovor: Svako vozilo koje prođe pored Petra može biti uspješno ako ga pokupi ili neuspješno ako ga ne pokupi. Vjerovatnoća da će ga neko pokupiti je p=0,01, ili (1-p)=q=0,99 je vjerovatnoća da ga vozilo neće pokupiti. Neka je X ukupan broj vozila koja prođu pored Petra, uključujući i ono koje ga pokupi.
Koristeći formulu za kumulativnu distribuciju vjerovatnoće geometrijske distribucije, dobijamo
P(X ≤ 7) = 1 - (1 - 0,01)7 = 1 - 0,9321 = 0,0679, ili 6,79%
To znači da je vjerovatnoća da će proći strogo više od 7 automobila prije nego što neko pokupi Petra jednaka
P(X > 7) = (1 - 0,01)7 = 0,9321, ili 93,21%.
Sve geometrijske raspodjele imaju isti oblik - beskonačan niz opadajućih vjerovatnoća. Stepen smanjenja vjerovatnoće zavisi od veličine p, ali mod distribucije je uvijek za x=1. Ovo generira paradoks prema kojem se svaki događaj najčešće javlja u prvom pokušaju!
Očekivana vrijednost geometrijske distribucije izračunava se formulom

Varijansa geometrijske distribucije izračunava se formulom

Komentari (0)